Anarhisti/socialisti din istoria Romaniei


Deci dintr-o greseala oribila am dat si eu peste cativa oameni, despre care nu am auzit (deloc – nu aveam cum) in general si (mai ales) de la cei care ar fi trebuit sa stie. Dar, ma rog, o fi mai interesanta istoria Europei de Vest si a Zapatistilor din Mexic…

Cititi biografiile lor (cele aflate intre paranteze – link extern la biografiile lor, cu destinatie tot pe blog-ul acesta)

Primul este Zamfir Arbore (Biografia lui in Engleza sau Romana ), un basarabean la origine, care s-a tot miscat prin Europa, iar pana pe la sfarsitul anilor 1870 fusese un anarhist convins, lasandu-se de meserie, o data cu mutarea sa in Romania.

Un altul, Alexandru Bogdan-Pitesti (Biografia lui in Engleza sau Romana), fondator a mai multor Saloane, cunoscut ca fiind un poet simbolist si pentru faptul ca era homosexual, era un indarjit sustinator al anarhismului.

Comunistul Scarlet Callimachi (Biografia lui in Engleza ), a fost unul dintre liderii Blocului Democrat, datorita caruia regimul stalinist a fost instaurat in Romania.

Anarhistul Ilie Catarau (Biografia lui in Engleza ) a fost comandantul garnizoanei de la Chisinau.  Cu cativa ani inainte de a fi comandant, acesta a plantat o bomba la palatul noului episcop greco-catolic.

Romanul Dumitru Tepeneag (Biografia lui in Engleza sau Romana ) a fost unul dintre dizidentii anti-comunisti trimisi in exil, la ordinul lui Nicolae Ceausescu. Pe langa munca lui literara, domnul Tepeneag este cunoscut a fi adeptul ideologiei anarhiste si libertariene.

Eugen Relgis (Biografia lui in Engleza ), a fost un filosof pacifist, un teoretician anarhist si un inamic atat al fascismului cat si al comunismului, in perioada Antonescu-Ceausescu; a promovat literatura, fiind un mare iubitor al artelor.

UPDATE: Panait Istrati (Biografia lui in Romana sau Engleza)

Voi incerca sa caut opere de ale lor, poezii, teorii, ce or mai fi scris ei, si le voi posta ori la sectiunea de Bibliografie ori la e-Book-uri, dar voi anunta ce si unde.

Cam atata pentru acuma, sper sa mai gasesc oameni ca si ei…daca mai stiti ceva anarhisti romani, anuntati-ma sa-i caut pe gogule.ro (sau poate-mi trimiteti voi materiale despre ei).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s