Două pagini din „Foundations of Social Research” (J. S. Coleman)


James Samuel Coleman (12 mai 1926 – 25 martie 1995) a fost un renumit sociolog american, teoretician si un cercetator emirist.

Statele nationale si corporatiile multinationale sunt moduri alternative de organizare actuala a sistemului social global si se afla in conflict.

(adaptare dupa Coleman, James S., 1990, Foundations of Social Research, Cambridge, Mass.: The Belknap Press of Harvard University Press, pp. 660-662)

Statul national este un actor corporatist de tip intermediar, care manifesta caracteristici atat ale acelor actori corporatisti premoderni care se bazau pe relatii primordiale (naturale), cat si ale actorilor corporatisti moderni orientati de scopuri. Multe state nationale s-au format din popoare sau natiuni omogene etnic si unele au ramas etnic omogene. Multe au o singura religie sau cultura. Chiar si atunci cand nu sunt omogene religios sau cultural, natiunile pastreaza multe caracteristici ale actorilor corporatisti premoderni. Elementele din care sunt compuse sunt persoane, nu pozitii. Ele isi asuma responsabilitatea pentru persoana integrala si pretind a avea autoritate asupra persoanei integrale. Mai mult, ele sunt organizate pe baza unei constitutii explicite, concepute ca un contract social intre indivizii independenti care s-au unit pentru a realiza un scop comun. Aceasta baza constitutionala a unui stat national este conceptual in opozitie cu baza primordiala (etnica, religioasa sau culturala) a natiunii, iar statul national se afla adesea confruntat cu tensiunea dintre aceste doua baze constitutive. Corporatiile multinationale sunt prototipuri ale actorilor corporatisti moderni orientati de scopuri. Elementele lor constitutive sunt pozitiile, pe cand persoanele sunt pur si simplu ocupante ale pozitiilor si actori ai corporatiilor. Scopurile corporatiste sunt realizate sub forma produselor, iar corporatiile pot fi in mod rezonabil descrise ca actionand pentru maximizarea unei functii obiective (cum ar fi profitul sau marimea).

Statele nationale si corporatiile multinationale, in ipostaza lor de moduri alternative de organizare a sistemului social global, se afla intr-un conflict fundamental. Cum diviziunea economica a muncii devine internationala, conflictul dintre cele doua moduri se intensifica. Corporatiile multinationale cauta sa mute persoane si bunuri dand o atentie cat mai mica granitelor nationale. Natiunile isi apara granitele, restrictionand intrarea si iesirea persoanelor si bunurilor. Natiunile au monopol asupra puterii constrangatoare legitime exercitate in cadrul delimitat de granite si isi exercita acest monopol prin forte militare si politienesti. Corporatiile multinationale controleaza puterea economica, desi in absenta unei partitionari comparabile pe domenii exclusiviste [cum este cea pe state nationale].

Conflictul dintre statele nationale si corporatiile multinationale nu este unul deschis. Spre deosebire de luptele dintre statele nationale sau de competitia dintre corporatii, nu este un conflict intre organisme corporatiste particulare pentru dominatie; este un conflict pentru dominatia unei forme. Prin urmare, prima intrebare este: daca cele doua forme sunt intr-adevar in conflict sau daca nu cumva sunt complementare? Sau: se poate ajunge la o singura economie internationala atata vreme cat statele nationale sunt dominante? Principalele domenii in care cele doua forme sunt in coflict vizeaza miscarea persoanelor si bunurilor. Corporatiile misca bunuri si induc oamenii in miscare pentru castig economic. Dar statele nationale mentin bariere in fata acestor miscari, menite sa conserve inegalitatile economice intre natiuni si sa mentina suveranitatea nationala. Cum natiunile bogate, care sunt parti ale sistemului economic international, devin mai bogate, iar cele sarace si din afara sistemului devin mai sarace si cum sistemul devine tot mai mult international, presiunile pentru inlaturarea barierelor din fata imigrarii cresc. Daca aceste bariere dispar complet, suveranitatea nationala va mai exista? Daca nu va mai exista, ce se va intampla cu autoidentificarea persoanelor? Se vor desparti ele de ceea ce intre timp a devenit doar un mit al natiunii? Se vor desparti complet de locul national? Se vor atasa de corporatie? Dar cum se poate intampla asa ceva atunci cand persoanele sunt doar ocupante temporare ale pozitiilor din corporatie? Toate aceste intrebari apar ca urmare a bazelor fundamentale diferite pe care organizarea statelor nationale s-a dezvoltat si cea a corporatiilor multinationale s-a construit. Raspunsurile la aceste intrebari vor solicita mai multa cunoastere despre modul in care este rezolvat conflictul dintre natiuni si multinationale in mintile si actiunilor oamenilor – intrucat prin alegerile individuale si colective ale persoanelor se va ajunge ca o forma sau alta sa devina dominanta.

sursa: coordonator Lazar Vlasceanu, 2011, Sociologie, ed. Collegium Polirom

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s