Câţiva mari gânditori politici: Noam Chomsky, Emma Goldman, Robert Nozick (II)


A portrait of Noam Chomsky that I took in Vanc...
Noam Chomsky
Această postare face parte din categoria Biografii. Apasă AICI pentru a citi mai multe texte din această categorie.
De asemenea, vizitează şi categoria AUTORI sau mergi ACASĂ ca să vezi ultimele texte postate.
______

Noam Chomsky (1928- )

Avram Noam Chomsky s-a nascut la Philadelphia. Tatal sau, care a parasit Rusia in 1913 pentru a nu fi recrutat in armata tarista, era specialist in gramatica ebraica medievala la University of Pennsylvania, unde a studiat si Noam. Inca din timpul studentiei, Chomsky a intrat sub influenta lui Zellig Harris, un lingvist de seama al Universitatii. El a fost atras de Harris nu datorita operei lui lingvistice, ci datorita politicii sale radicale. Totusi, Chomsky a optat curand pentru un curs de lingvistica a lui Harris si a scris in cele din urma o teza de masterat in care a aplicat principiile structuraliste ale limbajului elaborate de Harris la o analiza a gramaticii ebraice.

In timp ce era membru al Society of Fellows de la Harvard (1951-1955), Chomsky si-a desavarsit lucrarea de doctorat, pe care a sustinut-o la University of Pennsylvania in 1955. In acelasi an, a inceput sa predea lingvistica la Massachusetts Institute of Technology, unde a fost angajat si lucreaza si in prezent ca profesor al Institutului. Chomsky este universal recunoscut pentru dezvoltarea gramaticii transformationale, care a revolutionat domeniul lingvisticii moderne. Aceasta lingvistica rationalista, cu supozitia sa fundamentala ca fiecare fiinta umana se naste cu capacitatea unei vorbiri naturale, presupune o capacitate lingvistica universala, se transgreseaza culturile si care a devenit si baza politicii egalitariste a autorului.

In timp ce efectua aceasta revolutie in lingvistica, Chomsky s-a angajat intr-un program politic radical, aliniat indeaproape cu tezele de baza ale anarhismului. […]

Mai multe detalii AICI

Lucrari: American Power and the New Mandarins, The Political Economy of Human Rights, Towards a New Cold War, The Fateful Triangle, Turning the Tide, Pirates and Emperors, The Culture or Terrorism, etc.

Emma Goldman (1869-1940)

Cea mai faimoasa anarhista americana timp de aproape inaintea Primului Razboi Mondial, Emma Goldman a cucerit imaginatia populara ca un simbol al luptei clasei muncitoare si al revoltei feminine. Nascuta in Kovno, Lituania, ea a crescut intr-o familie evreiasca patriarhala din mica burghezie saraca, intr-o lume limitata de antisemitismul rusesc, o miscare revolutionara crescanda impotriva tarismului si primele scantei ale feminismului rusesc. Dupa ce a terminat scoala in Kongidsberg si Sankt Petersburg, a emigrat in 1885 impreuna cu o sora vitrega mai in varsta la Rochester, New York. Aici a adoptat o pozitie radicala, influentata de conditiile aspre ale capitalismului industrial si de tragedia de la Haymarket (o bomba fatala la demonstratia de 1 Mai de la Chicago, in 1886, pentru care au fost executati mai multi anarhisti). In cativa ani, Goldman s-a afirmat ca una dintre cele mai controversate si carismatice oratoare in miscarea anarhista internationala, o ramura a stangii angajata in formele de socialism antistatal, antiparlamentar si descentralizat. Hartuita de politie si deseori arestata, la inceput datorita asocierii sale cu Alexander Berman – care, in 1892, incercase sa-l asasineze pe magnatul otelului, antiproletarul Henry Clay Frick -, Goldman a strabatut tara in lung si in lat, in turnee de prelegeri anuale spectaculoase, intrerupte de mai multe perioade de detentie.

Viziunea anarhista iconoclasta a lui Goldman datoreaza mai mult anarhismului comunist al lui Piotr Kropotkin, pe care ea a incercat sa-l integreze individualismului lui Nietzsche, Maz Stirner, Ibsen si adeptii americani ai „amorului liber”. Ea si-a prezentat ideile in doua antologii de prelegeri – Anarchism and theother Essays si The Social Significance of the Modern Drama – si in „mica revista” lunara pe care a publicat-o intre 1906 si 1918, Mother Earth.

Mai multe detalii AICI

Lucrari: Growing up Absurd, Communitas, Utopian Essays and Practical Proposals, People of Personnel.

Robert Nozick (1938-2002)

Robert Nozick este un filosof, ganditor politic libertar si profesor universitar american. Cartea sa Anarchy, State, and Utopia l-a facut cel mai cunoscut critic contemporan al egalitarismului liberal, mai ales al celui promovat in opera lui John Rawls. Teoria lui Nozick este una a „mainii invizibile” ce justifica statul minimal, atat si nimic mai mult, deci statul nedistributiv, fara sistem de ajutor social gratuit. Potrivit conceptualizarii de tipul „mainii invizibile” a originilor statului, actiunile rationale si egoiste ale indivizilor aflati intr-o stare naturala ii determina sa angajeze agentii care sa le protejeze proprietatea. Interactiunea dintre aceste agentii de protectie a proprietatii va duce in cele din urma la dominatia uneia singure intr-un anumit teritoriu, cu alte cuvinte la formarea unui stat minimal. Daca achizitia initiala in stare naturala a fost dreapta, anume nonviolenta, iar achizitiile ulterioare de proprietate s-au produs potrivit principiului dreptatii in sensul unui schimb voluntar, atunci orice posesie de proprietati obtinuta printr-o asemenea succesiune este dreapta prin ea insasi, si statul nu va interveni in privinta ei din ratiuni de utilitate sociala sau din ratiuni rawlsiene de impartialitate. Nozick numeste aceasta conceptie „teoria dreptatii distributive ca indreptatire”, opunand-o unei stari finale ce tine de „principii croite in mod special” ca in teoria lui Rawls. Urmandu-l pe Friedrich Hayek, el sustine ca toate principiile starii finale de (re)distribuire implica in mod necesar violarea de catre stat a drepturilor proprietarilor care si-au obtinut proprietatea prin „actiuni capitaliste intre adulti ce si-au dat asentimentul”.

Mai multe detalii AICI

Lucrari: Anarchy, State, and Utopia; Philosophical Explanations, The Examined Life: Philosophical Meditations.

_________________

Pasaje extrase din: Dictionarul Marilor Ganditori Politici, coordonatori: Robert Benewick si Philip Green, ed. Artemis

2 gânduri despre „Câţiva mari gânditori politici: Noam Chomsky, Emma Goldman, Robert Nozick (II)

  1. Man nu te mai lua dupa dictionare. Uneori, pentru a simplifica autorii omit niste lucruri foarte importante. De exemplu, Nozick e libertarian nu libertar.

    1. Uhm, de asta ti-am spus sa-mi spui asta printr-un comment nu pe mess. Ca sa stie si altii. Bine, bine, nu ma mai iau dupa dictionare scrise de englezi care vor sa denatureze adevarul din cauza ca trebuie sa simplifice situatia…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s