Linia de mijloc


Linia de mijloc…ce-nseamna asta? Poate fi acea linie aflata in paraleitate cu alte doua linii, dar in mijlocul celor doua. Bine, asta-i la mintea cocosului…

Alta-i treaba. In societatea moderna exista doar doua „linii”, ca sa le zicem asa: 1) cei care nu au habar si 2) cei care au habar prea mult, intre 1) si 2) existand doar un grup mic de oameni care cunosc si ce nu cunosc necunoscatorii si ce cunosc cunoscatorii. Ii o linie subtire, care, incetul cu incetul incepe sa se micsoreze, sa crape, devenind o linie punctata, dintr-un grup, devenind mai multe grupulete. Asta din cauza lipsei de informare…

Punctul 1) este majoritatea, iar punctul 2) este o minoritate, care din cauza majoritatii se baga tot mai mult in underground, devenind selectiva, uneori discriminatorie, din cauza discriminarii majoritatii (este o forma de auto-aparare). Astfel minoritarii ajung sa nu mai fie ascultati. Majoritatii nu-i mai pasa de ideile celor putini. Oare din ce cauza?

Poate din cauza faptului ca nu mai exista nimica care sa-i uneasca pe majoritari de minoritari. Nu mai exista un grup stabil, sau crescand de oameni care sa stie despre ambele grupuri. Dar sa stie in asa fel incat sa inteleaga atat pe 1) cat si pe 2) si atat 1) cat si 2) sa inteleaga acel grup. Nu exista nimica de mijloc.

Hai sa dam un exemplu: miscarea punk din Romania (si fara „nu a existat niciodata miscare punk” pentru ca nu despre aexistenta acesteia este vorba aici). Acest curent a scos zeci si zeci de copii din „normalitate”. I-a rupt de aparentul „normal” in care au crescut si i-a trantit de o alta realitate. Chiar daca acea realitate a fost, uneori, innecata in alcool si alte lucruri vicioase, in timp si spatiu, observand alte alternative (pentru ca acestea au rasarit mai repede decat normal), acesti copii le-au ales, iar o data cu trecerea adolescentei, pe majoritatea ii vedem ba in trupe cu un accent social si politic puternic ba in grupari socio-politice care lupta pentru libertati si drepturi cetatenesti sau ale oamenilor in general. Altii s-au dus la facultati de socio-umane cu scopul de a ajuta umanitatea. Acea miscare punk, fie ea aparent puerila sau exagerata (teribilista) a creat alte cai.

Desigur, acest exemplu include o subcultura…aici nu este cazul. Nu ne trebuieste o subcultura. Ci existenta unei linii de mijloc este una strict necesara. Nu conteaza acea „cultura” sau altele de genul, ci conteaza dorinta omului de a cunoaste. De a descoperi. De a ajuta anumite miscari aparent moarte din Romania. Pentru ca daca punctul 2) dispare, dispare si ideea.

Pentru ca acea idee nu mai este fixata in cultura. Si ne vom minuna cum cei din Vest pot sa faca anumite lucruri si noi nu. Pentru ca aici protestul social a cam disparut. Si cei care inca mai au spiritul protestului social sunt ingropati, incetul cu incetul in underground.

Asa ca, socialisti si anarhisti ai Romaniei! Trezirea si sa incepem sa informam natiunea despre ideile si alternativele noastre! Nu prin oferirea directa de bibliografii (si alte informatii care la prima vedere nu vor fi intelese), ci prin crearea de spatii informationale accesibile tuturora! Prin modalitati „digerabile” de fiece roman. Cat mai multi oameni trebuie sa stie ca exista idei alternative si ca schimbarea se poate intampla cu ajutorul lor! Nu mai trebuiesc sa fie lasati in aura negativa a opresiunii sociale si statale! Statul scade bugetul educatiei, asta insemnand ca Statul doreste un popor prost! Cand un popor este prost, acel popor este usor de condus! Trebuie sa existe o linie de mijloc, un grup masiv de oameni care sa fie interesati atat de cei care nu cunosc cat si de cei care cunosc! Un grup masiv de oameni care sa doreasca schimbarea, fie locala cat si la un nivel mai inalt. Un grup de oameni care sa ajunga in pozitia in care sa poata oferi alternative pertinente si stiintifice, logice si rationale, nu sa accepte alternativa „partidul X da mai multi mici si bere”. Oameni care sa poata schimba ceva.

Trebuie sa actionam acum!

Nu este o chemare la lupta, nici la protest! Ci la o actiune de genul „luam cartea si mergem sa le povestim altora despre ea”. Nu instig la informare fortata, ci la informarea celor care par a fi interesati. Nu oblig pe nimeni sa faca acest lucru, ci doar pe cei care sunt de aceeasi parere cu mine. Nici macar nu este un manifest, ci doar un „spot informational”.

Si totusi, trebuie sa actionam…altfel, Romania va ramane in mainile cui nu trebuie…

10 gânduri despre „Linia de mijloc

 1. Chiar daca „statul” scade bugetul educatiei, exista lipsa de motivatie. Care, cred eu ca porneste de la alte probleme. Initiativa de „alternative” chiar am avut-o si am puso in practica (cat timp eram in Tg Mures) cu cativa prieteni. Incercand sa gasim alternative la iesitul obisnuit intr-un bar la o bere, prin diferite … sa le zicem „jocuri” de creativitate, socializare si alte chestii educative.

  Foarte adevarat, se urmareste ‘prostirea’ populatiei, nu degeaba profesorii devin din ce in ce mai slabi, prin urmare si elevii cat mai putin pregatiti.

  Despre ce vorbim? Diferente intre oameni, tineri\adulti etc.
  Se intampla frecvent. Ca si tine, in transilvania stim bine diferentele intre maghiari, si romani (un exemplu banal). Imi amintesc de protestele\manifestele din Targu Mures. De neuitat. Anii 90 mai exact in 20 martie, in fata blocului meu! [ http://www.youtube.com/watch?v=Mauoz2y_ElQ ] filmat de la parintii mei din balcon. Cand s-a iesit in strada. Si problema nu este ca s-a iesit in strada, ca au iesit maghiarii, si dupaia romanii ca sa isi arete si ei ‘superioritatea’ fata de alta nationalitate. Adevarata problema este ce sa intamplat. La megafon se auzea cum in maghiara si romana undeva, de la primarie se auzea cum oameni ‘legii’ provocau multimiile. Nu numai atata, s’a aruncat cu pietre de pe blocuri ca aceste doua grupuri sa fie provocate. La urma urmei e mai usor de controlat un popor divizat decat unul unit. Nu?

  Citez din text „Cand un popor este prost, acel popor este usor de condus! „

  1. Tot timpul e mai usor de controlat un popor divizat. Asta e un lucru ce nu vor foarte multi sa inteleaga. Din cauza asta revolutiile din 1848 din Transilvania si Ungaria (ca de exemplu) nu au avut o finalitate prea fericita. Habsburgii si-au permis sa-i lase pe maghiari si romani sa se bata intre ei, apoi, ajutati de rusi, dupa ce fortele maghiare si romane erau deja sleite de puteri, au inabusit toate revoltele, impunandu-se asupra tuturora. Divide et impera, asta-i deviza tuturor Statelor si fortelor politice, fie ele imperialiste sau nu…

 2. povestea cu miscarea punk e una f f trista, dupa parerea mea, iar asocierea cu anarhismul chiar si mai dureroasa. consider ca au o viata foarte grea acei punko-anarhisti care isi iau ca steag al vietii lor cele mai dificile si perfectioniste teorii despre orice: anarhismul (extrem de complicat de pus in practica, in prima faza datorita capitalismului, iar apoi – presupunand, asta e parere proprie – datorita naturii umane), veganismul, anti-rasismul, anti-fascismul, anti anti anti, plm anti totul. iar toti care fac asta, in fine, cam toti din scena punk, cu exceptii cred de maxim 10-15% sunt absolut de critici la cei care nu impart cu ei aceleasi opinii, in aceleasi timp nepuse niciodata in practica. hai sa fim seriosi, adevaratii anarhisti, din ce stiu eu, erau oameni care au studiat intens fenomenul din carti, diferite cercuri etc si ma indoiesc ca aveau ca background o muzica care instiga la nesupunere violenta. in final, pt toti punkistii-pseudoanarhisti (care chiar se vor asa) am un mesaj – FACETI NAIBII CEVA ODATA, ORICE! sa vad si eu ca nu e numai gura de voi, ca doar va plangeti in pnm dar solutii o p*** si solutii adevarate la probleme exacte. si nu, restul lumii nu sta intr-o ignoranta si prostie totala. voi pt prosti sunteti ignoranti la problemele lor

  1. Exemplul cu miscarea punk era pur si simplu un exemplu. Nu era un fel de „de aici au iesit toti anarhistii”, ci doar un exemplu 🙂 Dar, intotdeauna-ti trebuiesc anarhisti toba de carte si anarhisti street smart, pentru ca trebuie sa se poata combina, in termeni standard „placutul cu utilul”.
   In plus, avem planurile noastre, stai linistit. Macar de erai mai moderat cu violenta verbala 😛

  2. Ich sitze am Straßenhang.
   Der Fahrer wechselt das Rad.
   Ich bin nicht gern, wo ich herkomme.
   Ich bin nicht gern, wo ich hinfahre.
   Warum sehe ich den Radwechsel
   mit Ungeduld?

   🙂 ca raspuns.

 3. ” Matti wechselt das rad ”

  Während ich den reifen abmontiere

  haut sich der chef auf die wiese,

  sieht dauernd rüber.

  als fahrer verwartest du stunden, warum

  wird er nervös wenn er einmal

  auf mich warten muß? Wenn die panne

  ihn zu viel zeit kostet: er

  kann mir ja helfen.

  de Yaak Karsunke

  Ii un fel de raspuns la toata revolta ta impotriva „punkistiilor”. Aici nu am venit sa facem concurs care e mai anarhist decat celalalt. Ci discutii care duc mai departe la idei. Daca vii asa revoltat aici, nu demonstrezi ca esti mai „anarhist” decat restul punkistilor. Nu iti consuma energia impotriva lor, mai bine ti-ai consuma-o si tu in ceva mai constructiv.

 4. asa sa ne ajute ‘mnezo !!!
  man,poporul asta roman a fost speriat cu bombe din cele mai stravechi timpuri, din timpul dacilor si pana in prezent,fiind un popor expus si vulnerabil a invatat tehnica supravietuirii
  ” capul plecat,sabia nu-l taie”,reflexele sale de neincredere,lipsa de solidaritate si altele din perioada comunista inca se manifesta la un nivel inalt,”educarea” unui popor poate dura si secole, nu te astepta la minuni ,poate ”copiii copiilor tai” vor apuca ” fanteziile” descrise de tine :))
  socialisti? anarhisti? hmmm,poate vroiai sa scrii ” burghezi si intelectuali avizi de putere”
  sper ca demersul tau sa aiba ceva impact asupra celor care il citesc, mai putin a mea, vazand in ce ape se scalda ” stanga radicala romaneasca” 😛
  Hasta siempre Comandante!!!!
  PS:’ a dracu’ bicicleta ce facu din om

  1. ‘mnezo ajuta intotdeauna, Adi draga! Stanga radicala romaneasca e prea radicala pentru a mai fi luata in calcul de oricine…poate de catre sociologi, ca studiu, sau de catre SRI, ca motiv de batjocura…si si eu de multe ori m-am gandit ca poate doar nepotii mei or fi capabili sa faca vreo schimbare, da’ nu strica vreo 2-3 viitori bunicuti in plus cu o gandire ceva mai acceptabila…nu? :)) Cu totii suntem burghezi si intelectuali cu dorinte de putere, fie locala, fie nationala/globala, ca doar cineva a reusit sa ne aprinda egoismul, fixismul si individualismul asta non-solidar in noi, de am inceput sa avem cu totii o gandire hedonista, o dorinta de placere carnala personala, prin ceilalti, fara a mai lua in calcul ca aceia vor fi fututi in cur si vor caca doar cacat lichid dupa aia[scuzata sa-mi fie expresia].
   Imi place ca ai abordat situatia asta istorica, eu nedorind sa includ viizunea asta in postare, nestiind daca exista cititori ai blogului, sau cel putin, ai postarii asteia, care sa accepte faptul ca romanii-s asa din motive istorice. Ehh, se pare ca dragu’ de tine e unul dintre ei. Asa ca de acum inainte o sa includ si o viziune istorica din cand in cand, cand ii este locul, special pentru tine! :))
   Lasand celelalte la o parte, cu siguranta esti de acord ca trebuieste, fie si ca idee utopica…ma rog… un fel de punte intre radicalii astia stangaci si restul neradicalizatilor, pentru „o mai buna cooperare si informare a maselor populare”.
   Ehh…

 5. apai no baghe, uite cum ii treaba,ce ma dore pe mini ii traba cu burghejii si telectualii,astia s-or pus da ocupat sagmientul de stanga,(amandoi stim care is ”oficial” pilonii de stanga ai tarii) si ii bai mare pentru mine, ca nu vaz proletari sau paturi sarace si numa domni d’aia ferchezuiti si scoliti, eu mi-s proletar,lucru la fabrica,dar pe astia nu ii vad acolo.Daca vor sa ii creada lumea, ii musai sa mearga la fabrici si uzine nu sa steie in birourili lor , sa lucre pe salariul minim pe economie, nu sa aiurasca fantasmagorii pa euroi si alte valute,astia is burghejii de stanga si mi-i greata cand ii vad.saluta-v-as ,
  Adi,unu care lucra.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s