Adunare Anarhistă Internaţională, St-Imier Elveţia, 8-12 August 2012


Ceva la care m-as duce si eu daca as avea ceva banuti in buzunar. Ehh, cine stie, poate-poate 🙂

_____

Între 8-12 august 2012, o adunare anarhistă internaţională va avea loc la St-Imier (Elveţia de Vest) pentru aniversarea a 140 de ani de la Prima Internaţională anti-autoritară care a fost organizată în St Imier în anul 1872. 

Declaraţia Comitetului de Organizare:

Toţi libertarii din diferitele mişcări anarhiste din întreaga lume, şi cei interesaţi sa afle mai multe despre anarhism, sunt invitaţi să se adune între 8-12 august 2012 la St-Imier în munţii Jura, Elveţia. Vom sărbătorii aniversarea a 140 ani de la primul congres din St-Imier, care a avut loc în 1872, atunci când Internaţionala Anarhistă din St-Imier a fost creată, după ce membrii anti-autoritari au fost expulzaţi din Prima Internaţională a lui Marx. De atunci, lumea sa schimbat în multe privinţe, cu diferite curente libertare evoluând în direcţii diverse, un aspect care va fi bine reprezentat la adunarea de la St-Imier. Desigur, timpul nu a diminuat modalităţile în care cei mai slabi din societate sunt asupriţi de cei puternici, iar adunarea va aborda în mod corespunzător multitudinea de metode pentru a rezista acestor forme de opresiune.

Federaţia Jura şi Congresul de la St-Imier 1872

În 1864, Asociaţia Internaţională a Muncitorilor a fost fondată, urmat la scurt timp de secţiunile din La Chaux-de-Fonds, Le Locle, St-Imier şi alte regiuni din munţii Jura, Elveţia. Mulţi dintre membrii ai acestor secţiuni munceau acasă ca ceasornicari, ştiau să citească bine şi aveau un spirit independent. Când a ajuns  Bakunin în regiune la 1869, a avut loc o întâlnire a minţilor, care nu a fost fără consecinţe. Ca urmare a acestei convergenţe de idei, Federaţia Jura a devenit polul libertar al Primei Internaţionale, în contrast cu cel Marxist. Înfuriat de această opoziţie, Marx a făcut tot ce a putut pentru a elimina acest curent divergent. În 1872 a crezut că a realizat acest obiectiv. La Congresul de la Haga, Marx a reuşit să îşi adune susţinătorii şi cu ajutorul unor reprezentanţi al unor secţiuni non-existente a reuşit să obţină voturile pentru excluderea lui Bakunin şi James Guillaume, având nevoie doar de câteva voturi pentru a îi face acelaşi lucru lui Adhemar Schwitzguebel, delegat al Federaţiei Jura. Şocaţi de aceste măsuri, secţiunile care erau simpatizante ale curentului anti-autoritar, inclusiv Spania, Italia, Franţa, Belgia şi Statele Unite ale Americii, au organizat o conferinţă în St-Imier, unde au fost adoptate rezoluţii libertare. Internaţionala anti-autoritară a supravieţuit pana la sfârşitul secolului. 140 de ani de la Congresul de la St-Imier, exploatarea şi alienarea muncitorilor este în continuare la fel de brutală. Iluzia marxistă a disipat, în lumina dictaturilor comuniste. Capitalismul trăieşte din criză în criză. Crizele sociale, crizele politice, pe lângă actuala criză ecologică.

Ce poziţie are mişcarea anarhistă în prezent?

Adunarea anarhistă de la St-Imier 2012 va fi o oportunitate de a analiza istoria mişcării anarhiste, ideile sale, realizările sale, speranţele sale, înfrângerile şi ce rămâne în prezent; luptele proprii şi acele acţiuni impartasite cu ceilalţi: anti-militarism, anti-rasism, anti-sexism, autonomie, autogestionare, educaţie, feminism, internaţionalism, non-violenţă etc. O serie de ateliere de lucru şi evenimente sunt deja planificate: cursuri istorice, conferinţe tematice , teatru, concerte, expoziţii, filme, un târg de carte, o staţie de radio, tabără libertară, o piaţă autogestionată cu produse ecologice, ateliere de lucru, restaurante etc. Acest eveniment internaţional doreşte să fie deschis, nu numai pentru întreaga mişcare anarhistă internaţională, dar de asemenea publicului larg, fără discriminare. Admitere liberă şi  stabilirea voluntară a preţurilor va fi utilizată ori de câte ori este posibil, în scopul de a permite cât mai multor persoane să participe la eveniment. Rasismul, sexismul, xenofobia, homofobia şi toate formele de violenţă şi discriminare nu vor fi tolerate. Bazat pe ceea ce a fost spus, orice persoană, ramură, sau organizaţie este binevenită să se implice şi să se alăture acestei iniţiative, sugerând expoziţii, dezbateri, lecturi, spectacole, ateliere de lucru etc. Căutăm voluntari!

http://www.anarchisme2012.ch

_____

sursa: IASR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s