Dezbaterile strada Kogălniceanu – deficit democratic


Stimați cetățeni ai Clujului,
Stimaţi membri ai Consiliului Local,
Stimate domnule Primar Emil Boc,
Stimaţi directori şi funcţionari din cadrul Primăriei Cluj-Napoca,

Salutăm inițiativa primăriei de a crea un grup de lucru, format din arhitecți și urbaniști, pentru a căuta soluții alternative la reamenajarea străzii Mihail Kogălniceanu. Urmărim cu interes sugestiile propuse de către acest grup și suntem încrezători că sugestiile vor încerca să răspundă complexităților urbane și nevoii reale de a crea noi parcări. Suntem încrezători că soluțiile alternative vor fi puse în discuție într-o dezbatere publică deschisă tuturor celor interesați în această problemă anunțată și organizată din timp de către Primărie.

Considerăm că acest caz, al parcării subterane de pe strada M. Kogălniceanu, este un exemplu foarte bun de la care putem porni pentru a pune în discuție și transforma aranjamentele instituționale de luare a deciziilor publice. Aranjamentele actuale permit ignorarea sistematică a vocii publice și doar presiunile și protestele din partea societății civile clujene au făcut ca Primăria Cluj să repună în discuție planul de reamenajare a străzii M. Kogălniceanu. Este surprinzător faptul că s-au nesocotit consultărille publice deja realizate în Camera de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca, că s-a ignorat vocea asociațiilor profesionale (cum ar fi Ordinul Arhitecților din România, filiala Transilvania și Registrul Urbaniștilor din România), precum și cea a societății civile – care au protestat în repetate rânduri împotriva reamenajării acestei străzi în cheia propusă de administrația publică.

Democrația nu este o instituție prin care Primăria Cluj-Napoca comunică decizii deja luate. Democrația nu înseamnă Relații cu Publicul profesioniste, realizate de pe poziții de forță, de către un purtător de cuvânt sau un birou specializat în informare. Democrația nu înseamnă că cetățenii orașului iau la cunoștință prin conferințe de presă că, o soluție contestată în mai multe rânduri, este totuși pusă în practică. Și mai ales, democrația nu înseamnă cheltuirea banului public sau a finanțărilor din fonduri nerambursabile prin decizia discreționară a unui număr foarte restrâns de persoane aflate pe poziții de conducere publică.

Democrația este o instituție prin care Primăria Cluj-Napoca susține și invită la implicarea activă a cetățenilor în deciziile publice. Democrația este un aranjament colectiv care dă posibilitatea tuturor persoanelor interesate să participe la bunul mers al orașului, prin consultarea activă și oferirea de spații instituționale de luare a deciziilor în mod transparent și deschis. Democrația este un proces colectiv care dă posibilitatea să luăm decizii pornind de la cea mai bună cunoaștere profesională disponibilă, experiența și memoria noastră socială ca orășeni. Și mai ales, democrația permite cheltuirea banului public în mod just social prin favorizarea apariției unor forumuri sociale în care interese diferite pot ajunge la un consens.

Cerem realizarea de Consultări publice de către Primăria Cluj legate de reamenajarea străzii Mihail Kogălniceanu. Solicităm, în special, crearea unor mecanisme de participare publică la luarea deciziilor importante ale orașului
1 (a) Comisii de consultare publică pentru toate investițiile publice în spațiul urban, (b) cu solicitarea în scris a unui document de sinteză a discuției realizate de către o comisie aleasă consensual în timpul ședinței de consultare, (c) la care Primăria Cluj-Napoca oferă un răspuns în scris legat de sugestiile pe care și le însușește.
2 (a) comisii publice de supervizare independentă , care să includă reprezentanții societății civile și delegați ai cetățenilor, pentru a urmării investițiile publice în spațiul urban, (b) care pot oferi în scris un document de supervizare, (c) la care Primăria Cluj-Napoca oferă un răspuns în scris legat de observațiile pe care și le însușește.
3 (a) comisii de consultare publică sectorială anuale pentru prioritățile de investiții a orașului Cluj-Napoca , (b) cu solicitarea în scris a unui document de sinteză a discuției realizate de către o comisie aleasă consensual în timpul ședinței de consultare, (c) la care Primăria Cluj-Napoca oferă un răspuns în scris legat de sugestiile pe care le însușește.
4 (a) descentralizarea la nivel de cartier a mecanismelor de prioritizare publică a bugetului public, (b) care permit o prioritizare consensuală a unui procent dat din bugetul de investiții al orașului, (c) a căror legalitate, fundamentare și execuție sunt apoi supervizate de către o comisie a delegațiilor trimiși din cartiere și reprezentanți politici aleși de către clujeni.

Considerăm că deschiderea unui dialog real cu societatea civilă clujeană în privința proiectului unei parcări subterane pe str. Kogălniceanu poate fi un prim pas către transformarea orașului Cluj-Napoca într-un model al democrației participative către care Primăria orașului și cetățenii săi aspiră.

Semnatari
Grupul Pentru Acțiune Socială
European Alternatives
AltArt
Grupul de Lucru al Organizaților Civice
Centrul de Cultură anarhistă

foto de Emil Florea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s