Apel către muncitori şi liderii lor sindicali (14 decembrie 1990 – Timişoara)


ScrisoareAcest document a fost salvati azi (11 martie 2013), de la distrugere; din arhivele S.C. Solventul S.A.

CONVENTIA ORGANIZATILOR STUDENTESTI
TIMISOARA

14 DECEMBRIE 1990

APEL

Catre muncitori si liderii lor sindicali,

Sa nu ne amagim! Toate grevele care se vor declara de acum inainte au un singur scop: demisia scaietilor puterii. Cind trei mii de muncitori cer demisia presedintelui si a guvernului si se solidarizeaza cu greva noastra incetind lucrul, liderii lor sindicali nu pot face altceva decit sa declare greva. Insa, fara intentia de a jigni pe nimeni, ne intrebam: este oare corect a se apela la pretexte in masura sa camufleze adevarul? Nu reprosam guvernantilor nostri tocmai aceasta politica a strutului?
Cei care au facut armata cunosc o vorba: ” cu cit te temi mai tare, cu atit mai repede te ajunge glontul”. Sa fim barbati si sa nu ne ascundem dupa degete. Ceea ce doresc cei pe care ii reprezentam este este DEMISIA! Si pentru ca muncitorii sint sindicatul inseamna ca sindicatul cere demisia. A te ascunde in spatele unui paravan de revendicari mai mult sau mai putin semnificative in acest moment de rascruce este a te adresa cu un zimbet de umilinta celui care te batjocoreste.

Nici statutul organizatiilor studentesti nu permite implicarea in politica, insa de aici si pina ai lasa nestingheriti pe cei care palmuiesc cu minciunile lor – prezindentiale sau guvernamentale – este drumul dintre democratie si dictatura. Orice dictatura se insinueaza sub masca democratiei!
Se spune ca nu avem revendicari profesionale. Avem! Lupta lor e lunga. Nu mai putem insa crede in promisiunile unui guvern care incalca nu numai promisiuni ci angajamente scrise sau chiar legi. Nu mai putem da credit unui guvern care nu se prezinta la dialog decit sub presiunea strazii. Am fost in intreprinderi! Situatia este aceeasi peste tot. Ca sa putem dialoga avem nevoie de un guvern dispus sa o faca. Mai mult, incercarile sau mituire a muncitorilor (atit de asemanatoare cu cele ale lui Ceausescu) prin cresteri anapoda de salarii, din buzunarul cui credeti ca se platesc? Al nomenklaturii sau securitatii? Se platesc din buzunarul vostru, ai ce va chinuiti in fabrici.
Se spune ca noi nu riscam nimic in ceea ec facem. Este oare necesar sa explicam ce catastrofa ar insemna pentru un om care viseaza si poate sa ajunga inginer, medic sau profesor sa fie dat afara din scoala? Avem totul de pierdut, insa pericolul de a ne vedea, din nou, inchisi in tarcul comunist (fie el si renovat) e mult prea mare ca sa ne lase indiferenti.
Ne-am ridicat si am pus degetul pe rana. Am stat si vom mai sta singuri, ispasind vina de anu fi fost cu totii alaturi de voi in Decembrie trecut. Nu uitati totusi, ca si studentii au platit jertfa lor de singe si suferinta. Nu am fost toti, dar am fost. Acum insa, singuri, sintem o furnica ce incearca sa doboare un elefant. Sprijinul moral ne incuranjeaza dar nu este suficient. Avem nevoie de umarul vostru solid ca sa impingem bolovanul pe care noua nomenklatura l-a pus peste fereastra de libertate deschisa aici, la Timisoara. In scurt timp va fi „ilegal” chiar sa ne legam la sireturi. Nu mai sta pe margini, chiar si aplaudind.
Trebuie sa va decideti: sinteti cu noi sau sinteti complici, prin tacere, ai puterii? Va cerem un raspuns la fel de hotarit ca intrebarea noastra! Si cit mai repede!

 

CONSILIUL DE COORDONARE
AL
GREVEI STUDENTILOR CENTRULUI UNIVERSITAR TIMISOARA

____

Preluat de AICI

2 gânduri despre „Apel către muncitori şi liderii lor sindicali (14 decembrie 1990 – Timişoara)

    1. Pentru că oamenii din diferite domenii nu au mai putut să se solidarizeze şi să facă grevă generală. Grupurile au fost fărâmiţate şi distruse, desolidarizate, şi până-n 1999 totul a fost distrus de către cei din conducere. Ultima forţă, dar şi aia foarte foarte dirijată, au fost minerii…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s