Fraţi şi surori din toate colţurile ţării, să ne unim!


Citeşte şi: Auto-organizarea la nivel local (un scurt ghid despre) – apărut ca urmare textului de faţă.

*

FânFest 2013 a fost o experienţă minunată pentru foarte mulţi dintre noi.

A fost un moment în care prieteni din toată ţara s-au întâlnit şi au discutat, au băut o bere, au dansat împreună, au făcut planuri pentru viitor.

Noi am organizat „Biblioteca în aer liber”. Şi când zic „noi” nu mă refer strict la cei care suntem la Centrul de Cultură anarhistă, ci la „noi” ca şi prieteni. Chiar dacă am fost doi care am organizat în sine biblioteca, am fost surprinşi şi fericiţi când prieteni de-ai noştri din alte localităţi au venit cu broşuri, stickere, cărţi, fel şi fel de materiale pe care le-au lăsat la bibliotecă, la comun, spre a fi citite de oricine dorea să facă asta.

Zeci şi zeci de oameni au venit să citească materialele care erau prezente la bibliotecă. Fie că din Bucureşti, Timişoara, Braşov, Sibiu, Cluj sau alte oraşe din România, fie din străinătate: francezi, germani, nepalezi. A fost un spaţiu liber într-un sat eliberat. A fost un loc unde prietenia dăinuia şi dorinţa de a afla câte una alta. Şi este un spaţiu care trebuie să continue şi să se extindă.

Aşa că…

Prieteni, fie că ne cunoaştem sau nu, este momentul să creăm spaţii libere, alternative, biblioteci, centre sociale şi culturale! Trebuie să le creăm spre a avea locuri unde să ne întâlnim, ca să citim împreună, ca să purtăm discuţii, ca să ne organizăm în scopul de a ne lupta contra diferitelor agresiuni din partea statului şi a corporaţiilor. Trebuie să ne unim ca să fim mai puternici, căci doar aşa vom putea fi eficienţi. FânFest dovedeşte asta în fiecare an: că doar uniţi suntem o voce puternică care se poate auzi din Apuseni până la Cotroceni. Dar asta se întâmplă doar trei sau patru zile pe an, iar noi trebuie să facem astfel încât această voce să fie auzită permanent, până le spargem timpanele politicienilor corupţi şi celor care conduc corporaţiile care vor să ne exploateze, pe noi, fraţii şi surorile, şi să distrugă pământurile şi natura care ne sunt aşa de dragi nouă, doar spre a avea profit.

Trebuie să creăm spaţiile care vor permite ca luptele care se unesc la Roşia Montană o dată pe an să continue şi în oraşele noastre!

Trebuie să creăm grupuri locale activiste care vor informa populaţia, vor reacţiona de fiecare dată când se întâmplă ceva grav la nivel local şi se vor uni cu alte grupuri din alte localităţi când se întâmplă ceva grav la nivel naţional sau internaţional! Căci doar dacă suntem mulţi şi uniţi putem începe procesul schimbării în ceva mai bine.

Iar grupurile deja formate trebuie să organizeze spaţiile unde vor fi biblioteci, spaţii de discuţie, locuri unde vor fi fel şi fel de activităţi, proiecţii de filme documentare. Spaţiile permit ca grupurile să ajungă la potenţă maximă. Nu ajunge să ne întâlnim din când în când pe străzi, când vom striga slogane şi vom mărşălui umăr la umăr pentru un scop anume. Umăr la umăr trebuie să fim tot timpul! Trebuie să fim conştienţi de ceea ce se întâmplă în jurul nostru şi că a face ceva doar de câteva ori pe an nu ajunge. Trebuie să fim activi permanent. Pe stradă, acasă, la locul de muncă, la şcoală sau facultate. Unde să vorbim cu familia, cu prietenii, cu colegii despre ceea ce se întâmplă aici şi peste hotarele impuse.

Să ne luăm înapoi puterea de a vorbi în propriile mâini şi să nu mai aşteptăm ca alţii să vorbească în numele nostru! Noi vorbim în scopuri benefice tuturora. Iar când noi vorbim, alţii vor veni alături de noi, devenind din ce în ce mai numeroşi.

Trebuie să ne organizăm, şi cât mai repede. Să fim pregătiţi pentru când lupta pentru Roşia Montană, contra Chevron, contra defrişărilor pădurilor, contra tuturor neleguirilor nu va mai fi doar una a vorbelor, ci şi a faptelor. Iar lupta aceasta a început deja, şi este prezentă de ceva vreme. Trebuie să participăm la ea activ. Câţiva fraţi şi surori deja participă la ea, dar sunt în număr mic, şi unii vor obosi; de aceea trebuie să devenim conştienţi şi să luptăm alături de ei, spre a perpetua lupta, de a o face mai puternică, mai vizibilă, iar lumina din capătul tunelului mult mai apropiată de noi şi cei din jurul nostru!

Fraţi şi surori din toate colţurile ţării, să ne unim!

2 gânduri despre „Fraţi şi surori din toate colţurile ţării, să ne unim!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s