Οι δύο μεγάλοι αγώνες στη Ρουμανία: ένα μήνυμα για διεθνή αλληλεγγύη!


English version can be found HERE
*
Η Κυριακή, 1η Σεπτέμβρη , θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής στους αγώνες που διεξάγονται στη Ρουμανία. Διαμαρτυρίες  θα λάβουν χώρα σε περισσότερες από 10 πόλεις σε όλη τη χώρα (και περισσότερες πόλεις αποφασίζουν να συμμετέχουν σε αυτή την πανεθνική διαμαρτυρία κάθε μέρα) ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Το ίδιο θα συμβεί και σε πολλές πόλεις σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και στη Βόρεια Αμερική.

Για  περισσότερα από 15 χρόνια, διεξάγεται ένας αγώνας ενάντια σε μια καναδέζικη εταιρεία εξόρυξης χρυσού, που θέλει να εκμεταλλευτεί το χρυσό και το ασήμι από τα βουνά Apuseni, στο δυτικό τμήμα της χώρας, κάτι το οποίο θα αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο υπαίθριας εξόρυξης στην Ευρώπη. Η  εταιρεία επιθυμεί να εξαφανίσει το χωριό Roşia Montană και τέσσερις βουνοκορφές, για να το αντικαταστήσει από μια λίμνη γεμάτη από κυάνιο. Οι  εκτιμήσεις είναι ότι θα χρησιμοποιηθούν περίπου 200.000 τόνοι κυανίου, μόνο για να επεξεργαστούν 200 τόνους χρυσού και μερικές εκατοντάδες τόνους ασήμι! Το τι θα ακολουθήσει είναι μια αποκάλυψη, με εξαιρετικά υψηλές πιθανότητες τοξικής καταστροφής σε όλη τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τον  ποταμό Δούναβη και ακόμη και τη Μαύρη Θάλασσα.

Οι άνθρωποι πιέζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, και για εκείνους που  παραμένουν και αντιστέκονται πρόκειται να απαλλοτριωθεί η περιουσία τους από την  παραστρατιωτική ιδιωτική αστυνομία της εταιρείας, φυσικά στο όνομα του κράτους και για τα λεγόμενα «εθνικά συμφέροντα». Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξαγοράστηκαν, το ίδιο συνέβη και με την κυβέρνηση. Πριν από τρεις ημέρες, η κυβέρνηση πέρασε το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει να συμβεί αυτή η εκμετάλλευση. Αυτό που παραμένει μεταξύ ευχής και πραγματικότητας είναι η απόφαση του Κοινοβουλίου. Και αυτό το πράγμα συνέβη , ακόμη και αν, για 14 χρόνια, η κυβέρνηση παραδεχόταν ότι γίνονται πολλές παράνομες ενέργειες από την εταιρεία.
Την ίδια στιγμή, η Chevron είναι σχεδόν στο χείλος της διάρρηξης της γης κάτω από τα πόδια μας! Ήδη έχουν γίνει κάμποσες παράνομες έρευνες, και σε ορισμένα  μέρη της χώρας, οι χωρικοί μποϊκοτάρουν την εταιρία με το να κλέβουν τα καλώδια που χρησιμοποιούνται για τις εκρήξεις που έχουν τοποθετηθεί παρανόμως στην ιδιοκτησία τους. Κάποιοι χωρικοί, επίσης, υπέστησαν σωματική κακοποίηση από το ιδιωτικό πρωτοπαλίκαρο των ιδιωτικών εταιρειών που διεξάγουν τις μεταλλευτικές έρευνες (που δεν ανήκουν σε άλλον από τον Franck Timis, έναν από τους ανθρώπους πίσω από το έργο στην Roşia Montană επίσης). Αν θα άρχιζαν την εξόρυξη, ένα πολύ μεγάλο μέρος της χώρας θα καταστρέφονταν, και το περιβάλλον θα μολυνόταν βαριά! Μας λένε ότι χρειαζόμαστε σχιστολιθικό φυσικό αέριο για να σταματήσουμε την επίφοβη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά δεν λένε τίποτα για το γεγονός ότι η Ρουμανία είναι το ένα από τα 3 ευρωπαϊκά κράτη που παράγει περισσότερο φυσικό αέριο απ’ ό, τι χρησιμοποιεί. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ιδιωτικοποιήσει το φυσικό αέριο και ό, τι  παράγεται εδώ πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές προς όφελος των ισχυρών κρατών της Ένωσης, ενώ εισάγουμε φυσικό αέριο σε πολύ υψηλές τιμές.
Οι άνθρωποι στα χωριά ενημερώνονται και οργανώνονται από ακτιβιστές, που στην  πλειοψηφία τους φωνάζουν ότι αν η Chevron ξεκινήσει τις γεωτρήσεις, θα πάψουν να είναι ειρηνικοί, θα πάρουν τα δικράνια τους και θα αντισταθούν! Λέξεις όπως „υπεράσπιση της γης μας” , „βιομηχανικό σαμποτάζ ” και άλλες παρόμοιες μπορούν να ακούγονται όλο και πιο συχνά. Σε κάποια χωριά , οι άνθρωποι απείλησαν τους υπαλλήλους, και σε άλλες, όπως η πόλη Bârlad, που είναι το κέντρο της αντίστασης κατά της εξόρυξης, οι άνθρωποι βγαίνουν στο δρόμο και διαμαρτύρονται κατά χιλιάδες.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι άνθρωποι από τη Ρουμανία ξέχασαν ότι είχαν  φωνή, ότι είχαν δύναμη, ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν κάτι. Πολλοί αποδέχθηκαν την τρέχουσα κατάσταση της φτώχειας και της διαφθοράς, και ξέχασαν ότι θα μπορούσαν να ενωθούν και να παλέψουν μαζί. Όμως, η Chevron και η RMGC ( Roşia Montană Gold Corporation – το ρουμανικό  «παιδί» της καναδέζικης εταιρείας), με τη συνενοχή του κράτους μας υποχρέωσαν να ξυπνήσουμε! Οι  άνθρωποι είναι πολύ θυμωμένοι, έχουν μπουχτίσει με ό, τι συμβαίνει τα τελευταία 24 χρόνια, από τη λεγόμενη Επανάσταση του ’89. Έχουν βαρεθεί το διεφθαρμένο και δυσλειτουργικό πολιτικό σύστημα και το εκμεταλλευτικό οικονομικό σύστημα. Κάθε ελπίδα σε αυτή την κατάσταση είναι απλά μια φάση ενός άγριου καπιταλισμού (ένα είδος τοπικού, Βαλκανικού – διεφθαρμένου  καπιταλισμού ) που μεταναστεύει προς ένα είδος πολιτισμένου καπιταλισμού, ενός κράτους δικαίου που έχει εξαφανιστεί. Δεδομένου ότι τα κράτη ρυθμίζονται από την καταπάτηση του νόμου και την καταστροφή, ποια είναι η έννοια του νόμου; Ποια είναι τα οφέλη ποιοι είναι τα θύματα του; Είναι ώρα να δράσουμε!Αυτό είναι ένα μήνυμα για διεθνή αλληλεγγύη! Αν όλοι είμαστε ενωμένοι ενάντια στους κοινούς μας εχθρούς , το Κράτος και το Κεφάλαιο, μια μέρα, θα μπορέσουμε να φέρουμε έναν καλύτερο κόσμο στη θέση του σημερινού! Οι κοινές μας κατακτήσεις  δέχονται επίθεση : η εκπαίδευση, η γη, η φύση, το  νερό, η υγειονομική περίθαλψη για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Μπροστά σ’ αυτό το νέο κύμα πρωταρχικής συσσώρευσης, πρέπει να αντισταθούμε ενωμένοι και ισχυροί!
Και το σύνθημα της αντίστασης είναι ” Η επανάσταση αρχίζει στη Roşia Montană! „
___

Un gând despre „Οι δύο μεγάλοι αγώνες στη Ρουμανία: ένα μήνυμα για διεθνή αλληλεγγύη!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s