Auto-organizarea la nivel local (un scurt ghid despre)


România, în acest moment, fierbe.

Şi fierbe de ani de zile, căci de ani de zile politicienii corupţi şi corporaţiile multi-naţionale fac fel şi fel de acţiuni împotriva oamenilor şi împotriva naturii, doar de dragul profitului. Profit care merge în mâna a câtorva oameni. Iar restul, adică noi, oamenii simpli de pretutindeni ne trezim că trăim într-o lume din ce în ce mai grea, mai rea, mai poluată, mai supravegheată, distrusă, jefuită…

Precum ziceam în textul „Fraţi şi surori din toate colţurile ţării, să ne unim!”, este timpul să ne organizăm la nivel local, să formăm grupuri şi colective active care-şi asumă rolul de a informa, proteja comunitatea din care fac parte şi de a reacţiona la orice nelegiuire a statului şi a capitalismului.

Dar cum facem asta? Cu certitudine există grupuri de prieteni care sunt deja interesaţi de diferite lupte care se duc la nivel naţional (lupta pentru Roşia Montană sau cea împotriva fracturării hidraulice a gazelor de şist) sau la nivel internaţional (împotriva Monsanto, sau de protejare a albinelor, a ţăranilor, etc.), şi acest fapt este unul bun şi de salutat.

E bine că suntem prieteni şi că susţinem luptele care ne privesc pe toţi, dar trebuie să trecem la o altă etapă: cea de a forma un grup solid de prieteni, un colectiv, care are din start scopul de a acţiona, reacţiona, lupta. Dintr-o luptă individuală trebuie să trecem la nivelul luptei de grup: în grup suntem mai puternici şi mai eficienţi.

 *

De ce să ne organizăm la nivel local şi să formăm grupuri şi/sau colective?

Suntem foarte mulţi oameni care participăm la diferite acţiuni de protest. Şi majoritatea ne simţim foarte bine în compania altor oameni care împart aceleaşi gânduri ca şi noi. Dar, după ce protestul se termină, majoritatea ne întoarcem la casele noastre, distribuim fel şi fel de articole pe Facebook, comentăm la diferite postări, citim bloguri, etc. – nu zic că nu este bine, dar nu este îndeajuns. În acest mod, nu putem să ne aşteptăm ca schimbarea să vină de la sine – sau din partea unor fraţi şi surori, prieteni de-ai noştri, care sunt activi zi de zi. Suntem zeci şi sute de individualităţi care luptăm pentru aceleaşi cauze, care aşa şi rămânem: zeci şi sute de individualităţi.

Formarea de grupuri şi colective în cartierele şi oraşele noastre sunt importante pentru a uni acele individualităţi. Doar uniţi în grupuri putem fi mai puternici şi mai eficienţi – şi putem ieşi din sfera virtualului, în cea a realului, a fizicului, unde, ca şi indivizi şi grup, organizăm fel şi fel de evenimente, proteste, informăm lumea.

Grupurile unesc puterile individuale a oamenilor. Iar un grup poate face mult mai multe lucruri decât un singur om. De asemenea, lupta pentru cauzele la care aderăm devine una de durată mai lungă, mai vizibilă, mai posibilă.

Opt lucruri pe care le poţi face pentru a fi activ/ă (CrimethInc)

*

Sunt câţiva paşi foarte uşori privind formarea unui grup sau colectiv activist local:

1. Este important ca grupul să fie organizat pe principii non-ierarhice, orizontale, iar deciziile să se ia pe bază de consens – grupul de afinitate.

Cum vine asta? Destul de simplu: imaginaţi-vă acuma un partid politic. Acesta funcţionează pe principii ierarhice, are un preşedinte, un secretar general, un notar, şi cine ştie câte alte poziţii pre-asumate. Cei de jos vor aştepta şi vor fi obligaţi să asculte ordinele celor de sus, chiar dacă acestea sunt eronate – iar cei de jos vor fi cei care le vor pune în aplicare. Preşedintele are puteri depline faţă de membrii simpli din partid: acesta poate face ce doreşte el, iar partidul în sine va funcţiona după cum doresc cei aflaţi în vârful ierarhiei – şi putem vedea lesne care este direcţia partidelor…

Grupul nostru va fi fix pe dos: nu va avea preşedinte, nici secretar general, nici nimic (doar delegaţi aleşi în mod liber de către colectiv). Toţi oamenii care participă la acest grup vor fi egali şi vor avea acelaşi drept decizional ca oricare altul. Pentru ca un grup să funcţioneze la maxim, este important ca toţi membrii să participe activ la fiecare decizie care se ia, la fiecare discuţie pe diferite teme care ne presează, şi, mai ales, să fie prezenţi într-un mod activ la acţiunile care se pun în practică.

În concluzie, la acest prim punct, grupul va fi unul de afinitate, centrat pe acţiune directă (de preferinţă, non-violentă).

Mai multe detalii aici:

Affinity group (wiki): http://en.wikipedia.org/wiki/Affinity_group
Affinity groups: http://www.seedsforchange.org.uk/affinitygroups
Direct action: http://en.wikipedia.org/wiki/Direct_action
Doisprezece mituri privind acţiunea directă (CrimethInc): centruldecultura.wordpress.com/2013/01/04/doisprezece-mituri-privind-actiunea-directa-crimethinc/

2. Grupul îşi alege un nume şi principiile după care funcţionează.

Logic, a avea un nume este important, deoarece acest nume îi conferă grupului o identitate în comunitatea din care facem parte. Numele grupului este doar umbrela care reuneşte indivizii care participă activ la grup. Iar principiile sunt cele care unesc indivizii în lupta şi cauzele la care vor participa.

Principiile pot fi, în general, de genul anti-capitalismului, anti-corporatismului, anti-naţionalismului, că nu se tolerează orice formă de discriminare în grup (sexismul, naţionalism, homofobia, rasismul, etc.) sau în afara lui, şi multe alte decizii. Acestea fluidizează discuţiile ulterioare care vor fi la şedinţele săptămânale sau bisăptămânale ale grupului sau colectivului.

Este de preferat ca principiile să fie divizate în două categorii, unele generale precum lupta anticapitalistă, şi unele locale, care privesc comunitatea din care face parte grupul.

3. Şedinţele, deciziile pe bază de consens şi facilitarea discuţiilor.

Grupul va decide de câte ori se va reuni spre a discuta diferite teme şi ca să ia diferite decizii spre a acţiona împotriva diferitelor acţiuni statale sau corporatiste.

Pentru ca şedinţele să fie un succes, este important ca să participe la acestea cât mai mulţi oameni din grup. Desigur, deciziile trebuiesc luate prin consens, pentru a spori şansele de succes privind găsirea unui comun într-o multitudine de viziuni individuale.

Există diferite metode care fluidizează discuţiile în timpul şedinţelor. Pentru asta există facilitatori, diferite semne non-verbale spre a arăta acordul, dezacordul, dorinţa de a vorbi, o persoană care ia minuta – spre a avea posibilitatea de a continua discuţia ulterior – etc.

Mai multe detalii aici:

A short guide to consensus decision making: http://www.seedsforchange.org.uk/shortconsensus
Consensus decision making: http://www.seedsforchange.org.uk/consensus
Consensus flowchart: http://www.seedsforchange.org.uk/consflow
Organising successful meetings: http://www.seedsforchange.org.uk/meeting
A short guide to access issues at meetings: http://www.seedsforchange.org.uk/access
A short guide to taking minutes at meetings: http://www.seedsforchange.org.uk/minutes
A short guide to making changes in your group: http://www.seedsforchange.org.uk/makingchanges
A short guide to facilitating meetings: http://www.seedsforchange.org.uk/shortfacilitation
Facilitating meetings: http://www.seedsforchange.org.uk/facilitationmeeting
Making meetings accessible: http://www.seedsforchange.org.uk/accessiblemtg
Short guide to facilitating workshops: http://www.seedsforchange.org.uk/shortfacilitatingworkshops
Facilitating workshops: http://www.seedsforchange.org.uk/facilitatingworkshops
Short guide to facilitating virtual meetings: http://www.seedsforchange.org.uk/virtualmtg
Facilitation tools for meetings and workshops: http://www.seedsforchange.org.uk/tools
A short guide to group agreements for workshops and meetings: http://www.seedsforchange.org.uk/groupagree
A short guide to using questions in workshops: http://www.seedsforchange.org.uk/usingquestions
A short guide to active listening: http://www.seedsforchange.org.uk/activelistening
A short guide to giving an receiving feedback: http://www.seedsforchange.org.uk/feedback
Hand signs: http://www.seedsforchange.org.uk/handsig.pdf

4. O dată organizat scheletul, grupul se va afilia diferitelor lupte/cauze – sau va începe una la nivel local!

Există foarte multe lupte/cauze în România şi în afara graniţelor. Dacă lista de principii este gata, iar oamenii sunt dispuşi să şi-o însuşească la şedinţe şi la acţiunile făcute de grup, va fi uşoară afilierea la alte lupte/cauze. Şi acele lupte/cauze au principii pe baza cărora funcţionează!

Astfel, grupul se poate afilia luptei pentru Roşia Montană, sau împotriva gazelor de şist, sau împotriva defrişării pădurilor şi multor altor lupte/cauze – sunt mult prea multe ca să le înşir pe toate aici!

Dar nu trebuie să uităm niciodată problemele pe care le resimţim la nivel local! Grupul trebuie să fie întotdeauna pregătit să reacţioneze atunci când Primăria sau Consiliul Judeţean sau o corporaţie doreşte să facă ceva care ar fi împotriva comunităţii, oamenilor şi a naturii!

Mai multe detalii aici:

Affinity groups: http://www.seedsforchange.org.uk/affinitygroups
Planning your project or campaign: http://www.seedsforchange.org.uk/strategy
Action planning: http://www.seedsforchange.org.uk/actionplanning.pdf
Communicating your campaign message: http://www.seedsforchange.org.uk/communicate.pdf
Preparing for action: http://www.seedsforchange.org.uk/prepareaction.pdf

5. Grupul şi modurile de a acţiona.

Sunt foarte multe moduri prin care un grup poate să participe la o luptă/cauză sau să-şi ducă propria luptă/cauză:

a. Informarea populaţiei privind diferite lupte care se întâmplă, prin înmânarea de fluturaşi pe stradă, organizarea de discuţii publice, proiecţii de filme documentare, etc.

b. Organizarea de proteste, flash-mod-uri la nivel local, în mod individual sau de-odată cu alte grupuri din alte oraşe.

c. Boicotarea unor evenimente, magazine, corporaţii – prin neconsumul produselor diferitelor magazine sau corporaţii boicotate, mergerea la evenimente unde la un moment dat se vor afişa mesaje, steaguri, în faţa camerelor de filmat, a aparatelor de fotografiat, în faţa politicienilor, lipirea de stickere cu „nu cumpăra” pe geamul unor magazine sau „bani murdari” pe bancomate, etc.

d. Prin scrierea de manifeste, proclamaţii, care să fie mesajul grupului sau a luptei/cauzei generale, şi care să fie distribuit prin mediul online sau prin prisma unor fluturaşi, broşuri, etc. Acestea au un rol de motivare şi de comprimare a multora dintre informaţiile privind cauza sau lupta cu pricina.

e. Stickere, afişe, care au mesaje clare şi concise privind lupta abordată de grup sau în general – cu care să împânziţi cartierul, oraşul, etc.

e. Producerea unei broşuri, unui fanzin, etc., săptămânale, lunare, bilunare, în care să vă prezentaţi ideile voastre personale, mesajele altor grupuri din alte oraşe, evenimente recente, victoriile şi înfrângerile, moduri în care comunităţile din care faceţi parte să poată acţiona şi ele la rândul lor, etc.

6. Grupul, mass-media şi publicitatea.

Este important ca înaintea unei acţiuni, oamenii să fie informaţi privind aceasta – ca să crească numărul de oameni participanţi. Acelaşi lucru şi după o acţiuni, ca lumea să ştie care au fost efectele protestului sau acţiunii abordate.

Pentru a face asta, grupul trebuie să aibe modurile prin care să-şi propage mesajul, atât prin propriile forţe (Facebook, blog grupului/personal, etc.), cât şi prin prisma mass-mediei locale şi naţionale.

Mai multe detalii aici:

A short guide to dealing with the mainstream media: http://www.seedsforchange.org.uk/shortmedia
Dealing with the mainstream media: http://www.seedsforchange.org.uk/media
A short guide to good publicity and outreach: http://www.seedsforchange.org.uk/publicity

7. Conştiinţă individuală şi permanenţa grupului.

Fiecare individ din grup trebuie să fie conştient atât de faptul că participă activ la un grup, cât şi luptele/cauzele la care aderă. Conştiinţa aceasta constă în adoptarea unei lupte continue, permanente în viaţa de zi cu zi. Lupta nu este prezentă doar atunci când suntem la şedinţele de grup sau la acţiunile pe care le organizăm, ci şi când mergem acasă, la familiile noastre, la locul de muncă, la şcoală sau facultate…trebuie să fim capabili să vorbim despre ceea ce facem rudelor, colegilor, oamenilor de pe stradă, să informăm şi să-i facem să înţeleagă că luptăm împotriva a ceva ce dăunează atât nouă cât şi comunităţilor din care facem parte. Şi, cel mai important, că şi ei pot participa la această acţiune de a aduce schimbarea în mai bine în lumea în care trăim!

De asemenea, este important ca şi grupul să reziste cât mai mult timp posibil (asta atâta vreme cât indivizii care-l constituie sunt capabili şi dispuşi să facă asta – să nu se ajungă într-un fel de „obligaţie faţă de”). Şi să fie prezent în cât mai multe locuri posibile.

Foarte mulţi oameni sunt dispuşi să acţioneze contra lucrurilor rele care se petrec în lumea asta, dar nu toţi ştiu cum pot face asta. Este important ca grupul să fie public, să producă informaţie privind modurile în care comunitatea se poate organiza şi acţiona şi să ajungă la acei oameni (spre a face asta).

*

Grupurilor deja prezente şi active şi viitoarelor grupe şi colective care o să apară, doar un lucru înainte de final: schimbarea vine de la noi, iar uniţi şi organizaţi vom putea să aducem această schimbare mai repede!

____

Citeşte şi:

Un foarte scurt ghid de auto-organizare studenţească

Anarhismul ca şi teorie a organizării (Colin Ward)

Şapte mituri despre poliţie (CrimethInc)

3 gânduri despre „Auto-organizarea la nivel local (un scurt ghid despre)

  1. avem pretentia „sa se faca ceva”……cineva, SA FACA ..CEVA! dar bine bine, CE anume? de ce asteptam sa faca altul „ceva”? de ce nu facem NOI? Nu mai stau sa explic la nesfarsit, imaginati-va cum s-ar transforma lumea, daca energia libera ar iesi pe piata, daca ar fi cunoscuta de TOTI…imagineaza-ti ai curent electric FREE….ai masina cu motor electric….ai aragaz electric, plita electrica…..mai ai nevoie de GAZE DE ŞIST?????????? Nu mai stati, parerea mea, aveti deja o responsabilitate, repet nu-s electronist dar regret ca naiba lucrul asta, ca m-as ocupa eu PERSONAL de chestii gen Tesla, si asa cum vedeti si la mine pe profil……intr-o lume in care TOTUL e energie, imagineaza-ti sa iti produci SINGUR energia electrica……………… cu ASTA ai schimbat lumea, fara sa astepti vreun mesia, fara sa astepti „cineva SA FACA CEVA”! ai lumina in casa, caldura iarna, iti „alimentezi” masina cu motor electric, ce naiba nu intelegeti????? free energy is the key……aveti schite, aveti totul, FACETI-LE concret la naiba, vreau sa aud sa vad si la TV „un roman ciudat, isi produce SINGUR curent electric gratuit” si atunci sa vezi schimbari in lume, FARA „sa vina cineva si SA FACA CEVA”!

Lasă un comentariu